Egészség

Esszenciális aminosavak

A fehérjék alkotói, építő kövei az aminosavak és a legjobb fehérjeforrás a tejtermék és a hús. Az aminosavak lehetnek esszenciálisak, amelyet az emberi test nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani, tehát külső forrásból szükséges pótolni. A nem esszenciális aminosavakat képes előállítani a szervezet és a feltételesen esszenciális aminosavakat abban az esetben képes előállítani, ha a feltételek adottak. A rendszeres fehérjepótlás elengedhetetlen az egészséges szervezet működéséhez, szerves részei az emberi testben zajló biológiai folyamatoknak, szerepet játszanak a hormonműködésben, a sejtek szerkezetében, a különböző szervek működésében, hozzájárulnak a sebek gyógyulásához, az izmok, a bőr és a csont regenerálódásához. Az esszenciális aminosavak szerepet játszanak a zsírégetésben is. A tejtermék mellett a tojás, a hal és a hús tartalmaz a legtöbb fehérjét és ezekből az állati eredetű ételekből sokkal nagyobb arányban szívódnak fel a fehérjék az emberi szervezetbe. A növényi eredetű fehérjeforrások a bab, borsó, lencse, olajos magvak (dió, mandula) és a teljes kiőrlésű gabonák. A tej már csecsemőkortól jelen van az emberi táplálkozásban és végigkísér egy életen át. Az állati eredetű tejre allergiás egyéneknél alternatív megoldásokhoz folyamodnak. Minden tejtermék gazdag kalciumforrás, a vaj, sajt, joghurt, kefír, túró mindennapos táplálék, nagy szerepük van a csontozat felépítésében. Fontos tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás, a fehérje, szénhidrát, zsír arányainak betartása.