Otthon

A laminált padló innovatív tulajdonságai

Az utóbbi évtizedekben a hagyományos tömörfa parkettát egyre inkább átváltotta a laminált padló használata. Az esztétika és a praktikus előnyök mellett sok összefüggést találhatunk jelen korunk gondolkodásmódja és a laminált parketta tulajdonságai között. Ennek a burkolattípusnak ugyanis lételeme a technológiai innováció, ahogyan azt az élet más területein is érzékelhetjük.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a laminált padlónak a hátterében csupán gazdaságossági megfontolások állnak, illetve ez egy minőségi visszalépést jelent a valódi faburkolatokhoz képest. Kétségtelen, hogy az autentikus fahatást egyik laminált padló sem képes teljes egészében visszaadni, ugyanakkor sok más területen kifejezetten jól „vizsgázik” ez a típus. Íme, a legfontosabb tényezők:

  • Gazdaságos gyártás: a kedvezőbb előállítási költségek kevesebb gyártással kapcsolatos energiahasználatot és egyéb terhelést képeznek. A gyártási előnyök végül a lakosságot is folyamatosan képesek kiszolgálni, elkerülve a készlethiányt.
  • Környezetbarát: egyrészt, a laminált padló kíméli az értékes erdőket, hiszen nem valódi fából, hanem faőrleményből készül. Mi több, ez újrahasznosítási folyamatot generál, csökkentve a faipari hulladék képződését.
  • Szavatosság, fenntarthatóság: Az innováció fejlődésével növekszik a laminált padlóknak az életkora, így csökkenthető a pazarlás és a hulladékképződés. Itt még érdemes megemlíteni azt is, hogy habár a dekorréteg kevésbé környezetbarát műanyagból készül, mégis hozzájárul a fenntarthatósági igényekhez, mivel annak impregnáló és egyéb ellenálló tulajdonsága hosszú távon képes megőrizni a parketta felületének jó minőségét.