Játék

Játszótéri játékok halláskárosult gyerekek számára

Ha iskolája, parkja vagy közösségi háza játszóterének korszerűsítésén gondolkodik, érdemes figyelembe venni a hallássérült gyerekek igényeit. A hallássérülteknek egyedi igényeik vannak a játszótérrel kapcsolatban, amelyek a befogadó játszótér-tervezés alapjául szolgálhatnak, így speciális játszótéri játékokra is szükség lehet.

A hallássérült játszótér kialakításánál figyelembe kell venni ezeket a speciális igényeket, és minden gyerek számára lehetővé kell tenni a szórakozást és az élvezetet. Becslések szerint a gyerekek csaknem 15%-ának van legalább valamilyen szintű halláskárosodása, és fontos, hogy befogadó játszótereket biztosítsanak ezeknek a gyerekeknek, hogy társaikkal együtt szórakozhassanak.

A játszótereknek minden képességű gyerek számára hozzáférhetőnek és befogadónak kell lenniük, ezért tartalmazniuk kell megfelelő játszótéri játékokat. Amikor az emberek inkluzív játszóterekre gondolnak, gyakran az az első gondolat, hogy a területeket akadálymentesítsék a kerekesszékes vagy gyalogos gyerekek számára. Egy igazán befogadó játszótérnek figyelembe kell vennie a hallássérült gyerekeket is, hogy ugyanolyan szórakoztató játékidőben legyen részük számukra megfelelő játszótéri játékok által, mint a többi gyerek a játszótéren.

A hallássérült gyerekeket is magában foglaló játszótér kialakítása egyedi szempontokat igényel, hogy vonzó és szórakoztató élményben legyen részük. A játszóterek tervezésével kapcsolatos tippek legjobb kihasználása érdekében, ha lehetséges, vonjon be hallássérült gyerekeket és szakértelemmel bíró felnőtteket is a tervezési bizottságba a játszótéri játékok kapcsán. Értékes betekintést nyújthatnak abba, hogyan építhet be befogadóbb terveket az adott játszótéren. Előfordulhatnak olyan szempontokkal is, amelyekre egyébként nem is gondolt volna és kiváló játszótéri játékok ötletei származhatnak az ilyen jellegű egyeztetések és közös tervezés által.