Kultúra

Tervezd meg kis fekete ruhádat: Divattervezőnk lépésről lépésre végigvezet a folyamaton.

Kevés olyan örökzöld (vagy találóbb lenne azt mondanunk, „örökfekete”) divattrend van, mint a kis fekete ruha. Mióta 1926-ban a Vogue egyik számában megjelent Coco Chanel egyszerű, elegáns, térdig érő fekete ruhája, a „kis fekete ruha” világszerte a nők szekrényeinek alapdarabja lett. Később Audrey Hepburn hatására ismét felkapottá vált a trend, ugyanis a színésznő az 1961-es Álom luxuskivitelben című film kezdőjelenetében ilyen ruhadarabot viselt. És ha valami igazán különlegesre vágyunk, mostantól akár mi magunk is megtervezhetjük saját kis fekete ruhánkat.

Roberta Weiand, a Prêt-à-Template nevű rajzalkalmazás ügyvezetője és alapítója ruhatervezőként és illusztrátorként dolgozik, korábban pedig egy brazil egyetemen tanított divattervezést. Ő fogja most lépésről lépésre megmutatni, hogyan tervezhetünk kis fekete ruhát az alkalmazás segítségével:
„Több mint 1000 sablon közül választhatunk, elérhetők különféle testalkatok, cipőstílusok és ruhatípusok, valamint kiegészítők. Ez segít abban, hogy tényleg csak a tervezésre tudjunk összpontosítani. A ruha megtervezéséhez olyan sablont választottunk, amelyen a figura mozgásban van. Mindegyik sablonon elöl- és oldalnézetből is látszik az alak. A fenti csúszkával pedig elrejthetjük vagy megjeleníthetjük a vázlatvonalakat.”
„A Ceruza eszközzel megrajzoljuk a vázlatot: testhezálló, ujjatlan ruha lesz kerek nyakkivágással és egyenes ceruzaszoknyával. A derekánál két helyen meghúzzuk, hogy ezáltal karcsúsítsuk az alakot.”
„Hála az iPadOS Split View nézetének, egyszerre akár két rajzot is megjeleníthetünk, és az Olló (Scissor) eszközzel kimásolhatjuk más sablonfigurák fejét és cipőjét, és beilleszthetjük a rajzunkba.”
„A Prêt-à-Template gazdag színpalettájával egyszerűen létrehozhatunk különféle bőrárnyalatokat és hajszíneket, a csúszkával pedig világosabbá tehetjük vagy árnyékolhatjuk az egyes területeket. Miután kiszíneztük a vázlatot, a csúszka segítségével árnyékolhatjuk a rajzot, ami háromdimenziós hatást kölcsönöz a ruhánknak.”
„Ha elkészültünk a szoknya vázlatával, elkezdhetjük megtervezni a részleteket. A Kitöltés ecsettel (Fill Brush) hozzáadjuk a csipkemintát a ruhához, amely a Split View nézetnek köszönhetően már át is került az Anyagok (Fabric) albumból a mintázatecset galériájába. Ezenkívül a Gombostű (Pin) eszközzel részletes megjegyzéseket tűzhetünk a cipzárakra, gombokra, anyagokra és sok másra, amelyeket aztán bármikor könnyen elérhetünk.”
Az utolsó simítások

„A csipkeujj hozzáadásával egyszerű, egyenes vonalú, fekete ruhánk rögtön elegáns estélyivé változott. Ezután a különféle ecsetekkel újabb rétegeket hozhatunk létre és áttetszővé tehetünk bizonyos területeket. Végezetül adjunk a modellre egy pár csinos fülbevalót, és voilà!”