Autó

Használ-e valamit ónos eső idején a téligumi?

A nagy hó mellett a téli időszak egyik legveszélyesebb időjárási jelensége minden kétséget kizáróan az ónos eső, ami nagyobb mennyiség esetén akár egy egész országot is képes megbénítani. Mivel az ónos eső konkrétan tükörjeget képez az útfelületen, ebből kifolyólag a szegecses gumik kivételével nincs hatásos ellenszere, ellenben a gumiwebshop.hu figyelmeztetése szerint így is sokkal jobb esélyeink lehetnek egy téligumival, ha ónos esőtől áztatott útszakasszal találjuk szembe magunkat.

Hasznos tanácsok

Az ónos eső szempontjából az egyik leghasznosabb tanács minden kétséget kizáróan az, hogy ha a problémát tapasztaljuk, vagy az előrejelzések szerint a probléma lehetősége csak egy kicsit is fennáll, akkor inkább ne induljunk útnak. Ha azonban az ónos eső váratlanul kapott el minket, és nem tehetjük meg, hogy hosszú órákig félrehúzódunk valahová, akkor feltétlenül csak a következő hasznos tanácsok betartásával folytassuk utunkat. Az első és legfontosabb, hogy ha autónkra nincs téligumi szerelve, akkor mindenképpen intézzük úgy ügyeinket, hogy ne kelljen továbbmennünk, mert egy nyári gumival garantált, hogy az első kanyarnál vagy lejtőnél tovább nem jutunk majd autónkkal ónos esetén.

Minderre természetesen tudományos magyarázat is van! Mindegyik a téligumik speciális kialakítására és tulajdonságaira vezethető vissza, amelyek közül a legfontosabb az abroncs puhasága lesz. Az ónos eső ugyanis nagy általánosságban hideg jégréteget von az útra, az aszfaltra, ami egy nyári gumit annyira felkeményít, hogy azon az ellenállás legkisebb jele nélkül tud majd elcsúszni. Egy téli gumi azonban a hidegebb felület ellenére is puha marad, ami hozzájárul ahhoz, hogy az autó a vákuumhatás miatt kialakuló ellenállásnak, illetve a puhaságból fakadó, nagyobb felületen történő érintkezésnek köszönhetően jobban kormányozható és kontrollálható legyen. A téligumi azért is fontos továbbá, mert az ilyen abroncsokon rendszerint aprócska, rendkívül sűrűn elhelyezett lamellák találhatók, amelyek az erősen kopott gumikon ugyan már teljesen észrevehetetlenek, de az újabb, maximum néhány éves abroncsokon még maximális szolgálatot tesznek. Ezek a kis lamellák arra szolgálnak, hogy sűrűségükből és szilárdságukból kifolyólag kvázi hozzátapadjanak a jéghez, amivel bár messze nem alakul ki olyan tapadás, mint egy aszfaltos felület esetén, ugyanakkor kimért és lassabb tempó esetén eljuthatunk majd céljainkhoz.

Egyéb teendők ónos eső esetén

Ha menetközben kapott el minket az ónos eső, és téligumink lehetővé teszi, hogy továbbhaladhassunk, akkor azzal még nem biztosítottuk magunkat teljesen afelől, hogy biztonságosan haza fogunk érni. Kiemelten fontos lesz ilyen esetben ugyanis a megfelelő sebesség kiválasztása, valamint az, hogy váltás, valamint fékezés nélkül egyenletes tempóban haladhassunk addig, amíg az útviszonyok lehetővé nem teszik a változtatást. Az ónos eső által előidézett jeges útfelületeken ugyanis a fékezés egyet jelent a biztos megcsúszással, de hasonló helyzet vár ránk abban az esetben is, ha váltás miatt hirtelen leugrunk a kuplungról. Maradjunk tehát mindig fix sebességben, és használjunk lassításhoz motorféket.

Ónos eső esetén fontos lesz továbbá arról is, hogy gyorsan téli ablakmosó, avagy fagyálló folyadékot töltsünk ablakmosó tartályunkba, és azzal folyamatosan permetezzük is a szélvédőt. Ha melegen tartjuk, elviekben nem fagyhat rá az üvegre egyetlen esőcsepp sem, de a lapátok épsége miatt érdemes használni a jégoldó téli ablakmosót.