Otthon

Már igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény

Július 1-jén lép hatályba a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amelyre azonban már most igényelhető a bankfiókokban – mondta az M1-en Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
A kormány úgy látja, hogy a lakáshelyzet komolyan visszavetheti a gyermekvállalási kedvet, ezért hozta azt a döntést, hogy kibővíti a korábbi “szocpol” rendszert – hangsúlyozta Novák Katalin.
Korábban csak kettő vagy annál több gyereket nevelő családok vehették igénybe a támogatást kizárólag új ingatlan vásárlására, július 1-jétől azonban már használt ingatlan vásárlására is igényelhető az összeg, amelyet gyermektelen párok is kérhetnek, amennyiben négy éven belül egy vagy nyolc éven belül két gyermeket vállalnak – emelte ki a változások közül az államtitkár.
Hozzátette: az igénybe vehető összeg 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjed. Ez vissza nem térítendő támogatás, de vannak határok, hiszen nem luxuslakások vásárlására adják ezt az összeget – mondta.