Hírek

Az év második felében elkezdi a jegybank a nem teljesítő hitelek felvásárlását

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MNB és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) keddi budapesti rendezvényén elmondta, hogy a jegybank eszközkezelője már az idei második fél évben megkezdheti a rnem teljesítő ingatlanhitelek felvásárlását.
A rendezvény egyik előadója, M. Nagy Piroska, az EBRD vezető közgazdásza elmondta: a nem teljesítő banki hitelek nem csak Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban nagy problémát jelentenek. Számos országban ezeknek az aránya 20 százalék körül van a bankrendszer eszközei között. Romániában az elmúlt időszakban nagymértékben megnőtt a követelés-eladás mértéke, ennek eredményeképpen a nem teljesítő hitelek aránya jelentősen csökkent. Magyarország is komoly erőfeszítéseket tesz a nem teljesítő hitelállomány csökkentésére. A devizahitelek forintosítása is azt a célt szolgálta, hogy ne emelkedjen az aránya a nem teljesítő hiteleknek.

A jegybanki alelnök elmondta: az MNB piaci áron veszi majd meg az eszközöket a bankoktól, figyelembe veszi a nemzetközi intézmények javaslatait, és kész arra is, hogy ezeknek megfelelően alakítsa ki az eszközkezelő (a MARK Zrt.) későbbi működési feltételeit.

MTI