Hírek

Elindult az elektronikus aukciós rendszer

Potenciálisan 250 ezer állami tulajdonú ingó vagyon, mintegy 12-13 milliárd forint értékben kerülhet fel az elektronikus aukciós rendszerbe (e-licit) – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a rendszer elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.


A rendszert 29 millió forintért építette ki a T-Systems, az árban szerepet játszott az is, hogy a cégnek egy meglévő megoldását kellett applikálnia – válaszolta újságírói kérdésre Halasi Tibor, a rendszert működtető Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósági elnöke.
Hasonló megoldást már évek óta sikeresen működtet az adóhatóság, a most elindult rendszer célja pedig az, hogy az állami vagyontárgyakat nagy tételben, rugalmasan lehessen értékesíteni – közölték.
Az elektronikus forma növeli a potenciális vásárlók számát, így növeli az állam bevételét is – vélte Fónagy János.
Jelenleg 250 ingatlan van fenn a rendszerben, de év végére a számuk eléri a 400-500-at – mondta az ismertetőjében Zsigó Anikó, az MNV ingatlan vagyonrendezési igazgató. Az ingatlanok mellett ingóságokra, és a későbbiekben üzletrészekre is lehet licitálni – tette hozzá.
A licitálás az ügyfélkapun keresztüli regisztrálással indul, az adóazonosítót kell megadni a részvételhez. Külön csoportban jelennek meg a meghirdetett, de még nem licitálható, az éppen most licit alatt lévő, valamint a lejárt licitű eszközök.
A nyertes a licit indulásakor kapott azonosítóval – nem a nevével – jelenik meg a felületen, a nyertes összeggel együtt. A licitáló beállíthatja az általa vállalt legmagasabb összeget, így annak eléréséig a rendszer automatikusan emeli a licitlépcsővel az ajánlatát – foglalta össze röviden a működést Zsigó Anikó.