Hírek

Mik a szabad felhasználású hitelek előnyei és hátrányai?

Nagyon egyszerű a helyzete annak, aki tud és akar is megtakarítást képezni. Ehhez nem kell mást tenni, mint azt, hogy tudatosan félreteszünk havi bevételeinkből bizonyos összeget. A bevételek nagysága, a havi költségek mértéke természetesen nagy mértékben befolyásolja az egyéni megtakarítási képességet, de elmondható, hogy valamennyit szinte mindenki képes lehet félretenni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a családi tengerparti nyaralás is kijön a félretett pénzből, de a szeptemberi iskolakezdéshez, vagy egy nem várt autójavításhoz elegendő lehet a havi rendszeres megtakarítás.

Mit tegyen akinek nincs félretett pénze?

Azok, akik felélik, vagy fel kell, hogy éljék a havi bevételüket, nehéz helyzetben vannak, ha hirtelen valamilyen nagyobb összegű kiadás finanszírozásáról van szó. Számukra – hacsak nincs családtag, vagy barát, aki segít – marad a banki hitelfelvétel.

Szabad felhasználású hitel, vagy személyi kölcsön?

Egyformának tűnik a fenti két hiteltermék, de van egy jelentős különbség közöttük. A személyi kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet, a szabad felhasználású hitelhez viszont igen. A személyi kölcsönt egy másik termék, most fókuszáljunk tehát a szabad felhasználású hitelre.

Mik a jellemzői, előnyei és hátrányai?

Minden ingatlanfedezetes hitelnél a lényeg az, hogy a bank jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra a hitelösszeg mértékéig. Tehát a bank számára az ingatlan a biztosíték és emiatt nagyobb összeget is hajlandó hitelezni. Ha az adós nem törleszt, végső soron az ingatlan fedezetet nyújt a tartozásra. Ez alacsonyabb jövedelmű adósok számára jelent egy lehetőséget ahhoz, hogy nagyobb hitelösszeghez jussanak. Számukra ez előny, azoknak, akiknek nincs ingatlanjuk viszont hátrány. A másik hátránya ennek a konstrukciónak az ügyintézési idő. Mivel nagyon sok dokumentációval jár egy ingatlanfedezetes hitel, az ügyintézési idő körülbelül másfél hónap. Ez hirtelen kiadások fedezéséhez természetesen sok.

Összefoglalva tehát, a szabad felhasználású hitelek legnagyobb előnye, hogy a bevont fedezet miatt magasabb összeget is felvehetünk, valamint az alacsonyabb jövedelem sem lehet akadály, maximum hosszú lesz a futamidő. Hátránya, hogy hosszú ideig tart az ügyintézés, jellemzően másfél hónap, valamint, hogy nem kapják meg azok, akik nem tudnak ingatlanfedezetet bevonni. De jó hír az, hogy manapság a személyi kölcsönök, amelyeknél nem szükséges ingatlanfedezet, szintén akár 10 millió forintig igényelhetők, és feltételei azonosak, vagy akár jobbak is a szabad felhasználású hiteleknél.