EgyébKultúra

Korunk legnagyobb teatermelője: India.

A teakultúra talán ősibb mint a kávékultúra, manapság már nehéz lenne megmondani, hogy melyik számít előkelőbbnek, vagy hogy melyik az elterjedtebb, hiszen bár eredetileg mindkét ital kizárólag az úri réteg körében volt elterjedt, mára már a legolcsóbb kiszerelésektől elkezdve a drágább darabokig beszerezhetőek ezek az italalapanyagok akár a sarki boltban is.

Teaházból mégis mintha kevesebb lenne mint a kávézókból, melyek minden utcasarkon megtalálhatóak. A teafű füves kiszerelése pedig sokkal előkelőbbnek minősül, mint bármilyen szép latte art-tal díszített kávé.

Korunk legnagyobb teatermesztő országa India, ahol évi 900 ezer tonna tealevelet termesztenek. A Brahmaputra folyó mentén található a világ legnagyobb összefüggő teakulturális övezete, itt termesztik az indiai fekete teák 60%-át.

Az indiai teakultúra különlegessége a cukros tejben kifőzött feketetea, mely a Nilgiri hegységben termő magashegyi tea keveréke. Indiában mindenhol teaárusokba botlik az embert, állítólag ők a világ legnagyobb teafogyasztói.

Az indiaiak leghíresebb teája a Masala Chai, mely egy fűszeres keverék. Többek között fahéjt, babérlevelet, római köményt, koriandert, zöld- vagy fekete kardamomot, szemes fekete borsot, szegfűszeget, őrölt szerecsendiót és ánizst tartalmaz, a keveréket természetesen tejben főzik ki. Ezt a teát is minden utcán árulják, mint nálunk a forralt bort karácsonykor.