Szakember

A dugulások elkerülése és megelőzése

A legtöbb lakásban előbb-utóbb találkozunk a dugulás problémájával, hiszen ez az egyik leggyakrabban jelentkező probléma a lakások működtetése során. Ugyan ma már a duguláselhárítást profin végzik a cégek és a szakemberek, de tudnunk kell, hogy a dugulás kialakulása el is kerülhető, ha a szennyvízhálózat kiépítésénél körültekintően járunk el, és nem tekintünk úgy a csatornára, mint az összes hulladék „elnyelő-helye”.

Ezzel a két körültekintő hozzáállással sok vesződségtől kíméljük meg magunkat az évek során. Lássuk az elsőt! Ha szennyvízcsatornát az előírt szabványoknak és rendeleteknek megfelelően építjük ki, akkor biztosak lehetünk benne, hogy üzemeltetése során nem fog eldugulni, hiszen ezek a szabványok úgy lettek kialakítva, hogy a legproblémamentesebb működést biztosítsák. Ezek éppúgy vonatkoznak a csövek fajtájára, méretére, mint a csövek elhelyezésére, arra, hogy milyen mélyre tesszük a földben, és milyen messze tesszük a többi vezetéktől vagy épp a háztól.

A problémakör másik megoldása, ha nem húzunk le mindent a WC-n, vagyis a csatornát nem kommunális hulladéknyelő helynek tekintjük. Vannak olyan dolgok, amelyek egyszerűen nem valók a csatornába, így a megmaradt festékek és permetlevek, az olajjal szennyezett vizek, vagy a szilárd tárgyak, mert ezeknél elkerülhetetlen a dugulás. Ma már vannak olyan darálógépek, melyek például a konyhai hulladékot összeaprítják, és így belefér a csatornába, ám a szakértők még ezek használatát sem javasolják, lévén a túl sok zsíros ételmaradék szűkíti a csatornák falát, ezáltal könnyen hozzájárulhatnak a duguláshoz.