Egyéb

Hogyan óvjuk meg lakásunkat a hidegtől?

Hamarosan beköszönt a téli hideg időjárás, és ugyan már a fűtési szezon korábban elkezdődött, ilyenkor sokak figyelme irányul a fűtési költségek csökkentése irányába. Egy lakás éves rezsiköltségének nagy részét ugyanis a fűtési költségek teszik ki, bár egy kellő hőszigeteléssel ellátott lakásban ez nagymértékben csökkenthető.

Nem kell ahhoz passzív házban élnünk, hogy a fűtési költségek nagy részét megspóroljuk, bár tény, hogy a passzív házakban elérhető, szinte nullával egyenlő fűtésköltség szintjét nem fogjuk tudni elérni. Ehhez olyan, a passzív házakban használatos gépészeti technológia kiépítésére lenne szükség, mely úgy áramoltatja a levegőt, hogy az biztosítja a benti kellemes hőmérsékletet még télen is. E technológia elemzésébe most nem mennénk bele részletesen, ám tudnunk kell, hogy meglévő, korábban (akár 30-40 évvel korábban) épült családi házak és lakások esetében is van lehetőség az energia megtakarításra.

Egy nagyobb felújítás alkalmával mindig fontoljuk meg, hogy a régi, elavult nyílászárókat lecseréljük-e modern, hőszigetelt nyílászárókra. Ez ugyanis nagyon sok előnnyel jár, mind az energia megtakarítás, mind a költségtakarékosság, mind pedig esztétikum szempontjából. Az új ajtók és ablakok nem engedik ki a meleget, és be a hideget, és már ezzel az egyszerű lépéssel is sokat megspórolhatunk. Ha a nyílászáró cseréken már túl vagyunk, akkor a következő lépés, hogy minden ablakunkra szereltessünk redőnyt. Budapesten számtalan redőnykészítő céget találhatunk, és a redőnyök is nagyon sokféle változatban elérhetők ma már. Itt is igaz, hogy a magasabb árkategóriában lévő alumínium redőnyök többet tudnak, jobbak, mint az olcsóbb műanyag redőnyök, hiszen előbbiek jobban zárnak, jobbak az illeszkedési pontjaik, így hőszigetelési képességük is magasabb. Ennek ellenére már a műanyag redőnyök használatával is sok hideg levegőt tarthatunk kint, bár igazi előnyeit majd nyáron fogjuk megérezni, amikor a felforrósodott kinti levegő nem találkozik közvetlenül az ablaküveggel, mely aztán akadály nélkül továbbítja a szobák felé a forróságot.

Természetesen a legtöbbet érő, legkomolyabb hőszigetelési mód, a ház és a lakás falainak körbeszigetelése. Családi házak esetében ne hagyjuk ki a födém szigetelést sem, hiszen itt távozik az összes hőmennyiség 30%-a, amely tetemes összeget jelent a költségekben is. A szigetelést követően csökkenő fűtési költségekkel, kevesebb fűtéssel, ugyanakkora hőmérséklet kevesebb fűtéssel való elérésével számolhatunk. Hosszútávon mindenképpen megéri tehát!