Egészség

Mi is az a fogfehérítés?

Napjainkban nagyon elterjedté vált a fogfehérítés, így sokakban felmerülhet a kérdés,  hogy valójában mit is takar egy ilyen fogászati beavatkozás? A fogfehérítés lényegében magas,  professzionális szintű tisztítást jelent.
Sok étel,  amit megeszünk,  tartalmaz étel színezéket, amiktől a fog elszíneződik.  Érdekes lehet, de a fluorid és a penicilin is hasonlóan hat a fogazatra.
Persze fontos az alapos fogmosás,  amit hatékonyabbá tehetjük csiszoló hatású fogkrémekkel,  fogselyemmel,  de a teljes tisztaság eléréséhez egy fogászat szakemberét kell segítségül hívnunk.
A fogászati szakember fehérítő géllel keni be a fogakat,  ami fény hatására aktivizálódik. Ehhez szoktak használni lézer sugarakat. Általában ez 2 órát vesz igénybe.
A fogászaton használnak a fogfehérítéshez oxidáló és redukáló szereket. A redukáló szer az oxigént vonja el, de hát a kezelés után az oxigén máris ott van a levegőben így ezekkel sajnos nem tartós hatást lehet elérni. Az oxidáló ellenben még több O2-t szabadít fel,  mellyel hosszan tartó lesz az eredmény.
Fontos megemlíteni,  hogy a megszokott kezelés az élő fogaknál működik megfelelően,  amiknek egyébként 2 évente nem árt egy emlékeztető kúra. Az elhalt fogak elszíneződésének korrigálására egy fogászat szakemberének véleményét kérjük ki.