Hírek

Az európai országok többségében még mindig kétszámjegyű a lakásár csökkenés

A válság előtti szintekhez képest a múlt év végén Lengyelországban és Svédországban 140 százalékon álltak a lakásárak, Franciaországban szinten maradtak, de legtöbb országban még mindig kétszámjegyű a csökkenés – közölte az FHB Jelzálogbank és az FHB Ingatlan Zrt. csütörtökön.

Az FHB Index részeként készített elemzés az egyes országok hivatalos statisztikáin alapul. A kiindulópont 2007. első negyedéve, az akkori adatok adják a 100 százalékot. Ehhez képest Olaszország 89, Dánia és Hollandia 90, Magyarország 85, Portugália 80, míg Spanyolország 71 százalékon állt a múlt év végén.
Több országban viszont – annak ellenére, hogy a mostani árak messze vannak a válság előttitől – bekövetkezett a trendforduló. Például Dániában és Hollandiában a 2003 elejei 85 százalékról emelkedtek az árak 90 százalékra. Magyarországon a múlt év elejei 80 százalékról következett be 5 százalékpontos növekedés.
Az elemzésben három olyan ország szerepel, amelyekben nem estek vissza a válság miatt a lakásárak, Svédország, Ausztria és Németország. Az előző kettőnél 140 százalékon állnak a lakásárak, míg a németországi áremelkedés 15 százalékos. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság árindexe is 115 százalékon áll, ott egy jelentős, 10 százalékpontos esés volt 2009-ben és csak 2012-ben sikerült visszatérni a kiinduló – 2007-es – árra.
Írországban – ahol a legnagyobbat pukkant az ingatlanbuborék – 2012-ben volt a mélypont, 50 százalékkal. Azóta főleg a fővárosi, dublini piac emeli az árakat, amelyek 10 százalékpontot növekedtek.
A jelentős svéd növekedés hátterében az alacsony kamatszint és a szűk lakáskínálat áll. Az építkezések viszont csak óvatosan követik a keresletet – áll az elemzésben.
A kínálatot befolyásoló építés indikátora a lakásépítési engedélyek számának változása. Az elemzés itt 2010-től indul, ehhez méri a múlt év végi adatokat. Eszerint az építési engedélyek száma Svédországban 150, Németországban 180, Ausztriában 160 százalékon áll. A magyar adat kicsivel 50 százalék alatti, Horvátország áll hozzá legközelebb 60 százalékkal.