Hírek

Mozgolódik az építőipar

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai alapján az idei első negyedévben 6,6 százalékkal kevesebb új lakás került átadásra, mint 2014-ben, a kiadott építési engedélyek száma azonban 44 százalékos növekedést mutat. A kiadott engedélyek növekményéből 34 százalék szól lakásépítésre, a többi egyéb épületekre vonatkozik.

Az év első negyedévében összesen 1572 új lakás épült, és 2381 építési engedélyt adtak ki.
2014 januártól szeptemberig tartó időszakban növekedés volt tapasztalható az új lakások számában, ami reménységre ad okot az építőipar számára a hosszú ideje tartó visszaesés után. A lakásépítés szezonális hullámzásának tudható be, hogy az első negyedévben 111 lakással épült kevesebb mint egy évvel korábban, de fele annyi sem (1642-vel kevesebb), mint amennyit az előző, tavalyi negyedik negyedévben adtak át.

További biztató jel, hogy a kiadott építési engedélyek száma a tavalyi év eleje óta töretlen növekedést mutat, legjobban 2014 második negyedévében nőtt, 52,5 százalékkal.
A kiadott építési engedélyek számában a legnagyobb növekedést Budapest produkálta, ahol háromszor annyi, 201,3 százalékkal több, 720 építési engedélyt adtak ki, mint a múlt év első negyedében. Az is kiderült a KSH adataiból, hogy Budapesten az új lakások 82 százalékát vállalkozók építették, bár az országos átlagban a lakásoknak csak a 44 százalékát építik vállalkozások. A lakások 54 százaléka saját használatra, míg 45 százalékuk eladásra épült.
Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 55-ről 54 százalékra, a többszintes, többlakásos épületeké 42-ről 25 százalékra csökkent, több fővárosi beruházás befejeződésének hatására a lakóparkban épült lakások aránya 2-ről 18 százalékra nőtt.
A használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 négyzetméter volt, 1 négyzetméterrel több, mint egy évvel korábban.
A megszűnt 350 lakás közül 29 volt önkormányzati tulajdonú.
A kiadott új építési engedélyek alapján 34 százalékkal több, összesen 1236 lakóépület építését tervezik, míg a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (867 darab) 24 százalékkal csökkent.