Hírek

Akár 50 százalékkal is bővülhet a lakáshitel piac 2015-ben

 

A kedvező makrogazdasági hatások lendületet adtak adtak a hitelezési piacnak, ezért a K&H Bank a lakáshitel piac  évi 30-50 százalékos bővülését várja és akár 1000 milliárdos állománymozgást is elképzelhetőnek tart.

A közlemény kitér arra is, hogy az év eleji ingatlanpiaci növekedéssel együtt a munkaerőpiac is erősödött, a kedvező gazdasági környezet a lakáshitelezési piacon is érezteti pozitív hatását.
A bank elemzése szerint a hitelfelvételi kedv hosszú távú erősödését mutatja a K&H által negyedévente mért pályakezdő fiatalok jóléti indexe: a 19-29 éves fiatalok körében a megtakarítási célok között első helyre lépett a lakásra gyűjtés. Míg a korábbi negyedévekben az elköltözni vágyók számára az albérlet volt a legvalószínűbb megoldás, most a válaszadók 40 százaléka említette azt, hogy saját lakás vásárlásban gondolkozik. Az attitűdváltozásban nagy szerepe van a kedvező lakáshitel kamatoknak és hitelkonstrukcióknak is – írták. Ezt a hatást rövidtávon erősíthetik a devizahiteles elszámolások is.
A pénzintézet szerint az új hitel elbírálási szabályok nem változtatják meg jelentősen az ügyintézés menetét és hosszát, az ügyfelek számára az eljárás sem lett bonyolultabb.
A közlemény idézi Bába Ágnest, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét aki szerint ezek eredményeként idén a lakáshitel-piac éves összehasonlításban erős kétszámjegyű növekedést, akár 30-50 százalékos bővülést is mutathat. Ezt a várakozást erősítik az idei januári és februári adatok is: januárban 73 százalékkal több folyósítás volt a piacon, mint 2014 januárjában. Hitelcsere formájában pedig várhatóan az ügyfelek egyharmada keresni fogja a jobb, alacsonyabb kamatú hiteleket, így akár 1000 milliárd forintos állománymozgás is elképzelhető- tette hozzá.ű

MTI