Hírek

Legszebb konyhakertek program 2015

2012-ben startolt el a Legszebb konyhakertek program, azóta évente megduplázódott a részvevő települések száma. Az idei évben eddig 180 önkormányzat csatlakozott, a jelentkezési határidő március 20-án jár le.

Szakáll István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a Budapesten megtartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, a programot hozták létre, hogy kialakuljon egy olyan hálózat, amelynek a tagjai maguk termelik meg a család részére a zöldséget és a gyümölcsöt.
A program elindítója, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere elmondta, hogy a helyi kertművelők április 30-ig jelentkezhetnek a versenyre. A helyi zsűri augusztus közepéig kétszer járja be a kerteket, majd eldönti, hogy melyiket nevezi be az országos versenybe.
A végső megmérettetésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) kerül sor, szeptemberben. Az országos zsűri tagjai között ott lesznek a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselői is.
Kovács Szilvia kitért arra is, hogy idén már minden megye képviselteti magát a versenyben, a legaktívabb Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye. Miután balkonon létrehozott konyhakertekkel is lehet indulni, több fővárosi kerület is csatlakozott a programhoz – mondta.
Kifejtette, újdonság az angliai Plymouth város csatlakozása, és lengyel városok is érdeklődnek a program iránt.
Kenderes a mezőgazdasági szakközépiskoláknak kezdeményezett külön versenyt idén.
Kovács Szilvia elmondta, Magyarországon potenciálisan két és félmillió ember alakíthatna ki saját konyhakertet, s azt szeretnék, ha minél többen élének ezzel a lehetőséggel.